wtorek, 1 stycznia 2013

Szarlotka jest dobra na wszystko


Szarlotka zawsze kojarzyła mi się pozytywnie. Przyjemne jest już samo obieranie jabłek i podjadanie długich strużyn. A potem ten zapach rozchodzący się po całym domu i witający domowników nawet następnego dnia!. Szarlotka jest wspaniała zimą, kiedy zapach cynamonu przywodzi nam na myśl święta naszego dzieciństwa. Jest wspaniała wiosną i latem, gdy delektujemy się nią w ogrodzie czy na tarasie. A jesienią... jesienią jest najpyszniejsza, kiedy jabłka ciągle są jeszcze nagrzane słońcem.

Dlatego warto robić ją jak najczęściej. Lubię wypróbowywać kolejne przepisy na to nietuzinkowe ciasto. Tym razem padło na babkę z jabłkami, która sławna była w latach 90'tych jako "babka telewizyjna" występująca w reklamie margaryny Kasia.

Potrzebne będą:
- 25 dkg mąki
- 10 dkg mąki ziemniaczanej
- 20 dkg cukru pudru
- 20 dkg margaryny
- 3 jajka
- 15 dkg migdałów lub orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3-4 jabłka

Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać powoli źółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Następnie dołożyć ubitą pianę z białek i posiekane orzechy (ja dałam płatki migdałowe). Masę wyłożyć na średnią tortownicę posmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć ćwiartki obranych jabłek. Najlepiej je ponacinać, żeby wzmocnić efekt dekoracyjny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od blachy.
Gorące posypać cukrem pudrem. Pycha!

1 komentarz: