Ponoć Chińczycy uważają, że smaczna zupa jest dobra na wszystko - przeziębienie, chandrę, jesienne przesilenie. I według mnie - coś w tym jest. Wczoraj usłyszałam o zupie krem z ziemniaków i pora, dziś ją zrobiłam i uważam, że taka zupa potrafi rozgrzać serce w chłodny dzień.
Potrzebne będą:
- ok. pół kilograma pora
- kilka dużych ziemniaków
- 2-3 kostki rosołowe
- paczka wędzonego łososia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Obrane pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do litra wody i gotujemy. Dodajemy kostki rosołowe. W międzyczasie umyty i pokrojony w krążki por smażymy na maśle i dokładamy do gotującej się zupy. Po ok. 15 minutach zestawiamy zupę z gazu i całość przyprawiamy. Miksujemy wszytko blenderem.
Kiedy zupę rozlejemy do półmisków, wkrawamy do niej kawałki wędzonego łososia. Do tego podajemy grzanki smażone na oliwie z oliwek. Można dodać kleksik śmietany.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz