piątek, 28 października 2016

Kwintesencja jesiennego smaku i garść piątkowych linków


Jabłko + cynamon = doskonałość. Czy też tak uważacie? Zapach cynamonu, który się w wypiekach łączy z jabłkami sprawia, że ślinię się autentycznie, nie tylko w przenośni.
Dlatego dziś mała propozycja kulinarna dla leniwych (czyli takich jak ja) kucharzy.

Jabłka w kopertach
Bierzemy rolkę ciasta francuskiego i tniemy je na kwadraty - mnie wychodzi 15 sztuk z rolki.
Na każdy kwadracik kładziemy 1/4 jabłka lub mniej jeśli są duże. Sypiemy pół łyżeczki cukru oraz szczyptę lub dwie cynamonu. Łączymy brzegi. Możemy lecz nie musimy posmarować całość jajkiem i znów posypać cukrem. Ja tego nie robię bo dla mnie opcja bez posypki jest wystarczająco słodka.
Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. W tym czasie robimy sobie i mężowi lub przyjaciółce kawkę, szykujemy eleganckie talerzyki i serwetki (do wycierania śliny, he, he) :)

Smacznego!

U mnie, jak widzicie, w kuchni tulipany dla odmiany. A do tego dużo kolorów, żeby przeganiać jesienną depresję.



A że to już piątek, podsyłam tradycyjnie dwa sympatyczne linki. Pierwszy dla tych, których świerzbią ręce. A drugi dla "oglądaczy-urządzaczy" :)
Issue & Makes
Period Ideas November

2 komentarze: