niedziela, 18 sierpnia 2013

Quiche z ricottą i pomidorkami koktajlowymi



Mojej walki z tartami ciąg dalszy. Teraz wzięłam na tapetę kolejny przepis. Tym razem z ricottą i pomidorkami koktajlowymi.

Na ciasto potrzebne będą:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g masła z lodówki
- 4 łyżki zimnej wody
- łyżeczka octu
Na wnętrze potrzeba:
- 125 g ricotty
- 6 łyżek startego parmezanu
- pół szklanki gęstej śmietany (najlepiej kremówki)
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki startego oregano
- 6 listków świeżej bazylii
- kilkanaście koktajlowych pomidorków

Zaczynamy od ciasta: W misce wymieszać mąkę, sól i rozdrobnione mało. Szybko razem rozkruszać, aż uzyska się konsystencję kruszonki. Wtedy dodać wodę i ocet. Zagnieść na gładką masę. Ulepić kulę, owinąć ją folią i na godzinę wrzucić do lodówki. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem i nałożyć na nią rozwałkowane ciasto. Brzegi muszą zostać podciągnięte do góry, żeby stworzyć podporę do wypełnienia. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać ją ziarnami fasoli. Takie ciasto włożyć na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie zdjąć folię i fasolkę i piec jeszcze 8-10 minut. Wyciągnąć, a temperaturę zmniejszyć do 180 stopni.

W czasie kiedy ciasto dopieka się już bez fasoli, w misce mieszamy na gładką masę śmietanę, ricottę, jajka i parmezan. Dodajemy pół łyżeczki soli, pieprz, oregano i pociętą w paseczki bazylię. Po lekkim ostudzeniu podpieczonego spodu, wylewamy na niego tę masę. Pomidorki tniemy na połowy, usuwamy nasionka wraz z sokiem i wciskamy w masę przekrojoną częścią ku dołowi. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 190 stopni na 30-40 minut.

2 komentarze:

  1. Mniam.;)) Chyba wypróbuję przepis.
    Zapraszam do siebie na zgadywankę.:)

    OdpowiedzUsuń