piątek, 22 maja 2015

Pyszne placuszki z cukinii i piątkowa garść linków


Tam, tara, ram! Piątek, piąteczek. Sobota w prawdzie pracująca, ale niedziela już nie. Ciekawa jestem Waszych planów na ten czas. Co będziecie porabiać?
My może w niedzielę wyjedziemy na pół dnia w góry, a potem będziemy czekać na powrót córki z zielonej szkoły. Dziś dla kompletu wyjechał też syn, więc mamy wolny wieczór (pierwszy od dwóch lat). Może pójdziemy do kina czy na jakąś kolację? Kto wie!

Zrobiłam przedwczoraj pyszne placuszki z cukinii i chcę Wam je serdecznie polecić. Są pyszne, szybkie i dekoracyjne.

Trzeba jedynie zetrzeć cukinię na grubych oczkach, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Następnie odlać sok, popieprzyć, wbić jako i dodać 3-5 łyżek mąki. Ja dodaję jeszcze zmiażdżony ząbek czosnku oraz pół posiekanej cebuli.
Całość zamieszać i wrzucać łyżką na gorącą patelnię z odrobiną oliwy. A po przyrumienieniu z obydwu stron udekorować śmietaną i koperkiem lub szczypiorem. Jeśli jeszcze znajdzie się w lodówce zimny kefir do popicia to będzie nieziemsko pyszna uczta!




A ponieważ weekend tuż tuż, przesyłam linki do dwóch świetnych gazetek. Trzymajcie się ciepło!
Sunbiz
Southern Cottage

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam placki z cukini :))) Romantycznego wieczoru Wam życzę:))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm sezon na cukinię już niedługo więc przepis na pewno się przyda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś wyhodowała mi się w ogródku, może znów spróbuję

      Usuń
  3. U mnie weekend niezwykle pracowity, w związku z remontem domu, mnóstwo pracy . W niedzielę pewnie będziemy siedzieli sobie w domku i odpoczywali. Może jakiś fajny film obejrzymy, jeśli pogoda będzie taka jaka jest teraz. A jeśli słoneczko zaświeci, to będziemy leniuchować na tarasie :)
    Placuszki cukiniowe uwielbiam, bardzo lubię jeszcze wersję smażonych krążków w cieście naleśnikowym, pycha :)) W ogóle cukinię kocham pod każdą postacią :))
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam!!:) Uwielbiam placki z cukinii!!:)
    Przyjemnego wieczorku:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byliśmy w fajniej włoskiej tratorii. Ale i wtedy oglądając menu, myślałam - tu mogłoby się dzieciom spodobać :)

      Usuń
  5. Wyglądają pysznie. Pewnie też tak smakują

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię cukinię w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  7. Polubiłam cukinię dwa lata temu. Smakuje mi w postaci smażonej i surowej, jako przegryzka :) Placuszki zapowiadają się pyszniasto, na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam serdecznie, Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłam surowej, choć widziałam zagranicą takie malutkie chude jak palec cukinki, które ludzie jedli na surowo

      Usuń
  8. Ja też je robię , uwielbiam ten niepowtarzalny smak :)
    miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam placki z cukinii. Czasami dodam jeszcze startą marchewkę i na cieplutkie kładę brynzę. Pychotka. Nie jadłam nigdy surowej, czas spróbować. : ) U nas w wekend będzie wesoło dzieci zjadą ze stancji a mąż z delegacji do domu. W niedzielę spełnimy obywatelski obowiązek i poświętujemy dzień mamy. Miłych chwil we dwoje życzę : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł z tą bryndzą. Muszę spróbować.

      Usuń
  10. Bardzo lubię placuszki z cukinii tylko ja dodaję jeszcze ser żółty albo fetę :).

    U mnie weekend imprezowy, bo odprawiam swoje urodziny i wczoraj byli moi rodzice, dzisiaj rano siostra, a za niedługo przyjadą rodzice Pieronka :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis przepisany. Jutro robię Twoje placki. Juz mi leci ślinka. Mniam, mniam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń