środa, 18 lutego 2015

Pyszny chlebek pita

Dzisiaj Środa Popielcowa - początek Wielkiego Postu. Jeśli dzisiejszy lub inny dzień, zechcecie  przeżyć "o chlebie i wodzie" może mógłby to być chlebek pita? Wypróbowałam wczoraj ten przepis i z ręką na sercu polecam - ten skromny, pyszny i łatwy w przyrządzeniu placek powinien posmakować każdemu. 

Przepis wzięłam z bloga WhitePlate, który poleciła mi koleżanka (na prawdę warto zajrzeć). Zrobiłam wersję podstawową, choć można też do ciasta dodać zioła.

Oto przepis:
- 1 szklanka wody
- 2 i pół szklanki mąki
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- masło lub oliwa z oliwek do natłuszczenia patelni

Wodę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej drożdże. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy w gładkie ciasto. Jeśli ciasto się lepi - dodajmy jeszcze mąki. Ma się ładnie odklejać od dłoni. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Po tym czasie dzielimy je na 8 części i każdą rozwałkowujemy (podsypując mąką) na placek. Rozgrzewamy patelnię, dajemy trochę tłuszczu i każdy placek smażymy po ok. 30 sekund z każdej strony.  I gotowe!
Można jeść sam placek, można posmarować masłem lub użyć go do zjedzenia gulaszu. Dzieci wzięły dziś do szkoły zamiast kanapki.


10 komentarzy:

  1. Super przepis i na pewno wypróbuję, Już wrzucam do ulubionych :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne chlebki zrobie dla syna studenta bo taki kupuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdzie ekonomiczniej. Podejrzewam, że taki student ma niezły apetyt. Mój czternastolatek ma takie dni, ze więcej go widzę przy lodówce niż przy komputerze :)

      Usuń
  3. Świetny przepis :) Ja uwielbiam taki chlebek do sałatki :P pozdrawiam i zapraszam do mnie http://polkagotujeisiemaluje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zajrzałam i na pewno będę dalej zaglądać :)

      Usuń
  4. Ciekawy przepis, muszę kiedyś spróbować. Póki co dopiero co odkryłam pieczenie chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie już pieczenie chleba tak weszło w krew że nie wyobrażam sobie przestać. A jaki lubisz najbardziej?

      Usuń
  5. A myślałam,że to pieczone w piekarniku! Lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłam też przepis na takie do piekarnika. W zasadzie to ten sam przepis tylko pieczenie inne - wychodzą wtedy takie pękate bułeczki puste w środku, jak w restauracjach typu Sphinx.

      Usuń