piątek, 2 stycznia 2015

Trochę zdrowia na Nowy Rok



Uff, Święta minęły, zapasy zjedzone. Znalazłam chwilę, by siąść do komputera. Jak widzicie, zmieniłam nieco wygląd bloga. Ciekawa jestem, czy Wam się spodoba. W końcu odkryłam, jak sprawić, by był trochę szerszy. Zajęło mi to dwa lata, ale co tam! Nikt nie rodzi się przecież informatykiem! ;)

A noworoczne wpisy zacznę od jedzonka. Właśnie odkryłam bardzo prosty i pyszny przepis na ciasto ze szpinakiem. Spieszę się podzielić, bo czas karnawału w pełni i może akurat komuś przyda się takie danie.

Kupujemy:
- 1 rolkę ciasta francuskiego
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 ser feto-podobny
- 3 ząbki czosnku

Na patelni podduszamy na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy szpinak. Mieszamy i czekamy aż odparuje wodę. Następnie wkruaszmy ser, pieprzymy i solimy do smaku. Ser w trakcie mieszania trochę się rozpuści i zwiąże z resztą. Nie przejmujcie się, że zniknie Wam z oczu, bo smak zostanie. Na blasze kładziemy pergamin, a na nim rozkładamy ciasto. Optycznie dzielimy go na trzy długie płaty. Wewnętrzny zostawiamy nienaruszony, a dwa zewnętrzne nakrawamy po bokach nożem tworząc jodełkę (nie do samego brzegu). Na ten środkowy wykładamy i rozsmarowujemy szpinak. Boczne marginesy nakładamy na wierch i wkładamy całość na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wszystkiego Dobrego, Pomyślności i Zdrowia w Nowym Roku:-)))
    U mnie masa sylwestrowego jedzenia, więc póki, co nic nowego nie tworzę i chyba trzeba będzie pomyśleć o liczeniu kalorii, jak już zjemy te wszystkie mięsa i sałatki;-)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie na święta i drugie z farszem kapuścianym :)
    Uwielbiam a jakże :)
    Fajnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam to musi byc pyszne :)) Blog sliczny :)

    OdpowiedzUsuń