poniedziałek, 17 listopada 2014
Drożdżówki z serem
Podzielę się dziś z Wami przepisem na domowe drożdżówki z serem. Nie są kłopotliwe w przygotowaniu i smakują dobrze przez parę dni (wiem, bo od razu zrobiłam z podwójnej porcji i jedliśmy je trzy dni :)
A zatem na ciasto potrzebne będą:
-600 g mąki
-300 ml mleka
-50 g drożdży
-pół szklanki cukru
-50 g stopionego masła
-2 jajka
A do nadzienia:
-pół kilograma tłustego twarogu
-2 żółtka
-70 g cukru
-2 cukry waniliowe
Drożdże należy rozrobić w odrobinie ciepłego mleka i dodać łyżkę cukru. Po ok 20 minutach dodać resztę składników ciasta i wyrobić gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie zmielić twaróg i dodać resztę składników nadzienia. Jeśli całość jest zbyt sucha, można dodać trochę śmietany.
Rozwałkowujemy ciasto na 4 prostokąty. Na jeden z nich kładziemy połowę masy serowej i rozsmarowujemy ją. Przykrywamy drugim prostokątem, tniemy na pół a każdą z połówek jeszcze na 4 paski. Powstaje nam w ten sposób 8 długich "kanapek" przełożonych serem. Każdą z nich należy skręcić dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
To samo robimy z pozostałymi prostokątami i nadzieniem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Można przed włożeniem do piekarnika każdy świderek posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem lub orzeszkami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają rewelacyjnie! Aż ślinka leci :) Dzięki za przepis! Pozdrowienia! M.
OdpowiedzUsuńPrzecudowne aż zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie pooprosze 4
OdpowiedzUsuńApetyczne :) już wyglądem kuszą i aż zapach do mnie zaleciał!
OdpowiedzUsuńGłodna się zrobiłam :)
Pozdrawiam Marta :)
Ale smakotki. :)
OdpowiedzUsuńAle pomysłowe! Świetnie wyglądają i na pewno wygodniej je się je niż w takim tradycyjnym kształcie
OdpowiedzUsuń