Stopione masło wymieszać z mlekiem, wrzucić drożdże, cukier, sól, kardamon i mąkę. Zagnieść ciasto i odstawić pod ściereczką (najlepiej osobiście wyhaftowaną) na minimum pół godziny. Kiedy ładnie wyrośnie podzielić na trzy porcje. Każdą z osobna rozwałkować na prostokąt, posmarować mazią powstałą po zmieszaniu stopionego masła, zwykłego cukru oraz cynamonu i zwinąć w roladę. Pociąć ją na plastry ok. 3 cm grubości. Takie ślimaczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze na ok. 30 minut. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika (250oC) posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 5-7 minut.
Można też nadziać marcepanem. Ja rozgniatam widelcem kostkę marcepanu (z Lidla) i dodaję trochę mleka, żeby masa zrobiła się bardziej płynna. Zastępują nią to cynamonowe nadzienie z przepisu powyżej.
Zdecydowanie cudowna inwazja ślimacza :))))
OdpowiedzUsuńmniammm :)))
OdpowiedzUsuńsmaczna ta inwazja
OdpowiedzUsuńŚlimaki wyglądają smakowicie ;) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńŚlimaczki wyglądają pysznie, oj czuję, że apetyt mi powraca, bo marzy mi się taki cynamonowy maluszek:-)
OdpowiedzUsuńZ jakiego przepisu korzystałaś?
Niesamowite , wczoraj miałam na nie ochotę ale nie zrobiłam :(
OdpowiedzUsuńDziewczyny
OdpowiedzUsuńPodaję przepis:
Składniki:
- 15 dkg masła
- 1/2 litra mleka
- 5 dkg drożdży
- 15 dkg cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 kg mąki (warto mieć więcej na wszelki wypadek)
Składniki nadzienia:
- 2 łyżeczki stopionego masła
- 10 dkg cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jajko
- gruby cukier do posypania (tzw. perłowy)
Stopione masło wymieszać z mlekiem, wrzucić drożdże, cukier, sól, kardamon i mąkę. Zagnieść ciasto i odstawić pod ściereczką (najlepiej osobiście wyhaftowaną) na minimum pół godziny. Kiedy ładnie wyrośnie podzielić na trzy porcje. Każdą z osobna rozwałkować na prostokąt, posmarować mazią powstałą po zmieszaniu stopionego masła, zwykłego cukru oraz cynamonu i zwinąć w roladę. Pociąć ją na plastry ok. 3 cm grubości. Takie ślimaczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze na ok. 30 minut. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika (250oC) posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 5-7 minut.
Można też nadziać marcepanem. Ja rozgniatam widelcem kostkę marcepanu (z Lidla) i dodaję trochę mleka, żeby masa zrobiła się bardziej płynna. Zastępują nią to cynamonowe nadzienie z przepisu powyżej.
Smacznego!
Dziękuję za przepis:-)
UsuńUwielbiam!!!!
OdpowiedzUsuńPogoda coraz bardziej odpowiednia na takie wypieki:)
Te z marcepanem to jak robisz?
O jak fajnie, że przepis, bo nabrałam smaku:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuń...ale ze mnie gapa :) właśnie doczytałam przepis.
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj cynamonki :) Już pachną z pieca:)