piątek, 25 listopada 2016

Pyszny Hummus i garść piątkowych linków


Hummus to wspaniały wynalazek. Jest pachnący, pożywny i pasuje niemal do wszystkiego (z wyjątkiem deserów).
Ostatnio często go robię i chętnie podzielę się łatwym przepisem.

Otóż należy przygotować:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (Kupuję w Lidlu wysokie słoiczki akurat z 400 g ugotowanej)
- 1-2 ząbki czosnku (Zależnie od wielkości)
- 5 łyżek past Tahini (To pasta sezamowa, kosztuje ok 8 zł. Można też uprażyć kilka łyżek sezamu na patelni a potem zblendować go)
- pół łyżeczki soli (Można trochę więcej ale lepiej najpierw spróbować)
- czubek łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy

Zblendować ciecierzycę dodając 2-3 łyżki zalewy, w której się gotowała. Następnie dodać całą resztę. Jeśli pasta jest za sucha, dodać jeszcze zalewy lub oliwy. Blendować tak długo, aż pasta będzie puszysta i bez grudek. Przed podaniem warto nieco pokropić całość oliwą. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Pasuje do chleba, mięs, warzyw, czy jako deep do paluszków itp. Smacznego!

PS. Zachęcam do dzielenia się swoimi ulubionymi tytułami książek i filmów na rozweselenie KLIK

A że to już Adwent za pasem, poniżej przesyłam Wam garstkę inspirujących linków. Dobrego weekendu!
Prima hors
Mollie Christmas
Love to make

3 komentarze:

  1. Muszę wypróbować Twój przepis, lubię nowe smaki:), a linki obejrzę w wolnej chwili. Pozdrawiam śnieżnie:). Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podejrzewam,że jest pyszny, ja ostatnio robię z soczewicy, sezamu i zielonej pietruszki, też klasa, dobrze,że napisałaś gdzie nabyć ciecierzycę gotowaną, bo mam w spiżarce tylko suchą....paa

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam humus , na początku go sama robiłam ale teraz mam coraz mniej czasu na gotowanie więc zadowalam się gotowym :(

    OdpowiedzUsuń