środa, 11 czerwca 2014

Zapach gotujących się płatków róż

Mam w ogrodzie dwa krzaki jadalnej róży. Robię z nich konfiturę. Co roku - o słoik więcej. W tym roku uzbiera się płatków na cztery słoiczki (przechowuję je w lodówce aż zbiorą się przynajmniej 2 półlitrowe garnuszki). Kiedy przychodzi czas gotowania, kuchnię przepełnia niebiański zapach róż. Zawsze nieodmiennie przypomina mi się film "Przepiórki w płatkach róży" i książka Laury Esquivel pod tym samym tytułem. Polecam! I film, i książkę, i konfiturę!



Przypominam też, że jeszcze przez kilka dni można zgłaszać się po książkę w moim Candy

9 komentarzy:

  1. :)))) to muuuuusi być bajecznie wówczas w domku - taki aromat różany to mega przyjemne i relaksujące odczucie!!!:) ..taka aromaterapia:)
    Serdecznie i różano pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)))) to muuuuusi być bajecznie wówczas w domku - taki aromat różany to mega przyjemne i relaksujące odczucie!!!:) ..taka aromaterapia:)
    Serdecznie i różano pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo uwielbiam pączki z różą, to właśnie taki smak?

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. :) Jadłam kiedyś płatki róż w cukrze, pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka jesteś pomysłowa! Chętnie bym spróbowała Twojej różanej konfitury:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo zaciekawił mnie tytuł posta :) Ależ to musi być zapach...

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam... Nigdy nie jadłam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Róża jadalna... a ja myślałam, że to nie ma znaczenia, jakiej róży używa się do przetworów. Fajna sprawa. Mając ogródek nie można umrzeć z głodu. Żadna zima nie jest straszna, wszystko dostępne pod ręką :D

    OdpowiedzUsuń