wtorek, 14 kwietnia 2015

Wiosenne Candy


Zapraszam wszystkie ogrodniczki, posiadaczki działek, balkonów, skrzynek na parapecie czy choćby doniczek na moje Wiosenne Candy. Skompletowałam różne przydasie, które związane są z uprawą i konsumpcją warzyw. Można je uprawiać nawet, gdy nie ma się ogrodu. Ja, choć mam ogród, co roku sałatę wysiewam do skrzynek (z uwagi na mojego psa, który mimo spacerów czuje silną potrzebę oznakowywania ogródka :)

Co można wygrać:
  • piękną książkę "Zapomniane warzywa" z inspirującymi przepisami i wspaniałymi zdjęciami
  • rękawiczki do prac ogrodniczych (z TK Maxx)
  • dwie tabliczki do oznakowania uprawy (z Pepco)
  • trzy paczuszki nasion (oj, nie pamiętam skąd)
  • gliniane serce z napisem "Home" (to moje dzieło)
  • a na dokładkę stempel z motywem drzewa




  





Co trzeba zrobić? W zasadzie to, co zawsze.
  • Napisać w komentarzu, że chce się wziąć udział w zabawie. A jeśli przy okazji w komentarzu zamieścicie jakiś fajny przepis na danie warzywne - będę ogromnie wdzięczna (choć to nie wymóg a jedynie prośba)
  • Zamieścić górny bannerek wraz z linkiem na swoim blogu (anonimki zostawiają tylko e-mail)
  • Będzie mi miło, jeśli ktoś zechce dołączyć do grona moich obserwatorów.
Na Wasze zgłoszenia czekam do 18 maja.  I życzę wspaniałych wiosennych szaleństw w kuchni!

76 komentarzy:

  1. grzecznie staję w kolejce,
    przepis na warzywka z patelni - pokrojne z domieszką pieczarek wrzuca się na olej na patelni i obsmaża, do smaku dodaje się sos sojowy, pieprz sól i pietruszkę i na koniec miesza się z gotowanymi kluskami, pycha danie, może nie wyszukane , ale smaczne i szybkie

    OdpowiedzUsuń
  2. Aldonko, to ja bardzo chętnie się przyłączę do zabawy :)
    Przepis mogę podać na naleśniki ze szpinakiem.
    Naleśniki smażymy tradycyjnie ( na jedno jajko 3 łyżki mąki i tyle mleka, żeby była konsystencja rzadkiej śmietany)
    Farsz: opakowanie mrożonego szpinaku,
    Pieczaki - pokrojone w drobna kosteczkę, przesmazyć na oleju
    Cebula - pokrojona w drobna kosteczkę, przesmażyc razem z pieczarkami
    Szpinak rozmrozić na patelni, dodać usmażone pieczarki z cebulką, dwa zmiażdżone ząbki czosnku, łyżka śmietany.
    starty żółty ser - dodajemy do gorącego farszu
    sól, pieprz do smaku.
    Farsz nakładamy na naleśniki, zawijamy.
    Podajemy ciepłe z sosem beszamelowym :)
    Banerek zaraz wstawię u siebie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! A ja właśnie mam w lodówce rynienkę pieczarek i żadnej koncepcji na nie. Dzięki!

      Usuń
    2. Przepis już wypróbowany. Pycha! Zrobiłam w wersji polewanej śmietaną, zamiast beszamelu. Uznaliśmy z mężem, że te naleśniczki wejdą do naszego codziennego menu. Dzięki! :)

      Usuń
  3. A mnie akurat nic do głowy nie przychodzi, ale prezenty bardzo chętnie bym zgarnęła - tym bardziej, że uwielbiam książki kucharskie! Tak więc ustawiam się w kolejce i pozdrawiam ciepło. Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nie jest obowiązkowy. Ale jeśliby Ci się coś przypomniało, zawsze można dorzucić. :)

      Usuń
  4. Z przyjemnością zapisuję się do zabawy, piękne prezenty :))
    Banerek już ląduje u mnie na blogu :)

    Podam przepis na sos z cukinii do makaronu :))
    * 1 duża cukinia
    * 1 cebula
    * Feta lub 2 serki topione hochland
    * 30 dag boczku wędzonego ( może być szynka)
    * troszkę vegety , sól, pieprz do smaku.
    * posiekana pietruszka i koperek

    Cukinię pokroić w kostkę( ja robię ze skórką)
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
    Boczek pokroić w zapałki. Obsmażyć razem z cebulką.
    Dodać pokrojoną cukinię, poddusić do miękkości, wrzucić pokruszoną fetę lub serki , jeszcze chwilę podgotować. Doprawić do smaku. Wsypać zioła.
    Ja najlepiej lubię z makaronem wstążki, ale można również ze spaghetti :D

    Pychotko, polecam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, takiej cukinii jeszcze nie znam. Koniecznie spróbuję.

      Usuń
    2. I wypróbowałam. Pycha! A jak pachniało boczusiem!

      Usuń
  5. Witaj! To my też chętnie dopisujemy się do zabawy i lecę umieścic banerek ;) A mój warzywny przepis to pasztet z cukinii jest po prostu pychaaaa ;) Wkleję link do strony z przepisem: http://www.uwielbiamgotowac.com/2014/08/pasztet-z-cukinii.html#.VS3w5vBfDAg
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. zgłaszam się
    e-mail: caroline33@interia.eu
    Mam przepis na kulki szpinakowe, które mogą być dodatkiem do obiadu
    Składniki:
    – 100 g płatków z amarantusa lub innych zbożowych
    – 150 g szpinaku
    – 20 g pestek słonecznika
    – jajko lub nasiona chia
    – przyprawy indyjskie
    – łyżka siemienia lnianego
    Płatki, jajko, szpinak, przyprawy i siemię lniane zmiksować. Dodać pestki słonecznika. Wymieszać. Formować kule i ułożyć je na blaszce. Piec 20 min w 180 stopniach. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie piekne wiosenne candy staję w kolejce
    przepis na
    Słoneczną Zapiekankę zdjęcie mozna zobaczyć u mnie na blogu i przeczytać moją zabawną sytuację http://avrea.blogspot.com/2014/04/sodka.html

    Składniki na ciasto:

    500 gr mąki
    90 ml z oliwy z oliwek
    200 ml z ciepłego wytrawnego białego wina
    2 łyżeczki soli

    Składniki na farsz:

    350 gr gotowanego szpinaku
    350 gr serka ricotta opcjonalnie mascarpone z twarogiem
    1 jajko
    100 gr tartego parmezanu opcjonalnie zwykły żółty ser
    sól
    pieprz
    bułka tarta
    WSKAZÓWKI
    Wymieszać wszystkie składniki aż ciasto stanie się jednolite.
    Przykryć folią.
    Ugotować szpinak,ostudzić i odcisnąć.
    Szpinak pokroić ostrym nożem.
    Wymieszać z serem ricotta.
    Dodaj jajko.
    Dodać starty ser, sól i pieprz.
    Połączyć wszystkie składniki.
    Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
    Podzielić ciasto na dwie części.
    Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na kręgi po 30 cm każdy.
    Umieść krąg ciasta na papierze do pieczenia.
    Posypać bułką tartą.
    Umieścić część nadzienia w środku koła i pozostałe tworząc kolejny okrąg wokół, jak widać na zdjęciach.
    Przykryć drugim okręgiem ciasta. Dalej postępować jak na zdjęciach z poprzedniego posta lub ze strony oryginalnego przepisu.
    Piec przez 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzinka bardzo lubi zapiekanki. Spróbujemy przy najbliższej okazji.

      Usuń
  8. Chętnie wezmę udział w zabawie :) Przepis na wiosenną sałatkę jarzynową znajduje się na naszym blogu http://polkagotujeisiemaluje.blogspot.com/2015/04/wiosenna-saatka-jarzynowa.html Serdecznie zapraszam :)
    Baner : http://polkagotujeisiemaluje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Banerek już u mnie wisi: http://kalliope-swiat-rownolegly.blogspot.com/ , oczywiście biorę udział w zabawie!
    Moja przygoda z ogrodnictwem właśnie się rozpoczyna :). Warzywa to podstawa mojej diety, sporo ich jadam w postaci surowej, mało przetworzonej. Jedna z moich ulubionych potraw warzywnych gotowanych to zupa z porów: pory kroję na półtalarki (część białą i całkiem sporo zielonego, odcinam tylko brzydkie końcówki liści), w zależności od fantazji i stanu posiadania dodaję czasem startą marchewkę albo włoszczyznę dla smaku i zapachu. Duuużo porów, ma być gęste! Zalewam bulionem, rosołkiem albo wodą plus łyżka masła lub oliwy. Sól, pieprz, pod koniec gotowania zagęszczam nieco mąką i dodaję śmietanę. Nie przecieram! Do tego - grzanki z chleba pokrojonego w kostkę i sporo utartego sera gouda. Pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PS. obserwuję Twój blog przez "Obserwatorów Google" tych bez "+", bo używam tej starej opcji :)

      Usuń
    2. Ale Ci zazdroszczę, że jesz tyle warzyw. Ja mam mało pomysłów na warzywne dania. Stąd ten pomysł, żeby Was trochę podpytać. :)

      Usuń
  10. Chętnie się zabawię,choć szczęście do wygranych mi nie dopisuje :(.Jeśli chodzi o przepis to lubię spaghetti z cukinii.Kroję cukinię obieraczką na cienkie paski i ok 2 minut gotuję a sos wg smaku i uznania -pychotka

    OdpowiedzUsuń
  11. super zapisuję się. Z dań warzywnych uwielbiam leczo w rożnych wersjach: Cukinia, papryka, pomidorki, pieczarki, ziemniaczki, szparagówka, czasem fasolka biała albo groszek, taka smieciówka jakie warzywka znajdę w domu to wrzucam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez uwielbiam leczo. I nigdy mi się nie nudzi.

      Usuń
  12. Przypadkowo ale widzę , że szczęśliwie się tu znalazłam :) . Zgłaszam się nagrody są bardzo ciekawe bardzo mi się podobają przede wszystkim dwie : to cudeńko gliniane serce z napisem "Home" kocham rękodzieła :) oraz książka "Zapomniane warzywa" strasznie jestem ciekawa co to są te zapomniane warzywa .Uwielbiam gdy czerpie się z tradycji i próbuje się ją wskrzeszać w dzisiejszych czasach . kndmtsp@o2.pl

    Pozdrawiam ,

    OdpowiedzUsuń
  13. Zgłaszam się z przyjemnością. Przepis hmmm... to może ekspresowa sałatka? Sałata (lub gotowy zestaw sałat z rukolą lub roszponką z Biedronki) 2 pomidorki, ogórek zielony, 2 łyżki majonezu, 1/3 szklanki śmietany, pieprz, sół oraz odrobina mieszanki przypraw do sałatek Kotanyi. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie próbowałam jeszcze tej przyprawy do sałatek. Muszę kupić.

      Usuń
  14. Ohh zapomniałam, banerek na: http://homepilatanna.blogspot.com/ byłoby szukania. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super rzeczy chcesz nam podarować. Chętnie się przyłączę do zabawy :).

    To ja się podzielę przepisem na sałatkę :).

    - 3 pory,
    - 3 marchewki średniej wielkości,
    - średni seler,
    - puszka kukurydzy,
    - ser żółty,
    - oraz majonez, sól i pieprz.

    Pora kroimy w paseczki i sparzamy. Marchewkę, seler i ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Ja staram się żebym marchewki, selera i sera miała mniej więcej taką samą ilość.
    Gdy por ostygnie mieszamy go ze wszystkimi składnikami. Dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi fajnie. Kiedyś robiłam taką z porów i pieczarek. Była pyszna. Tę Twoją chętnie wypróbuję.

      Usuń
  16. I ja z przyjemnością dołączę do zabawy:)

    Ostatnimi czasy w mojej kuchni rządzi seler:)) zatem podaję przepis na kotlety z selera - bardzo proste i bardzo smaczne (a nawet jeśli ktoś za selerem nie przepada, można go nieźle zaskoczyć owym daniem, bo gdy dobrze doprawimy smak - jak i wygląd do złudzenia przypomina...kotleta z ryby;)

    Dużego selera (lub kilka:) kroimy w plastry - ok. 1cm grubości.
    Gotujemy w przyprawionej ulubionymi ziółkami wodzie (by się zmiękczył, ale nie za mocno;)
    Ostudzone plastry doprawiamy raz jeszcze (czym kto lubi:) i obtaczamy w mące kukurydzianej
    a następnie w cieście (>>roztrzepane jajka + mleko kokosowe + przyprawy + mąka kukurydziana)
    Pieczemy na patelni z dwóch stron.
    Tuż przy końcu pieczenia (już na tej drugiej stronie) możemy położyć plasterek koziego serka by się troszkę rozpuścił)

    Fajnie smakuje z surówkami wszelakiego typu, również z buraczkami z chrzanem świetnie się komponuje:)

    Polecam!!:) i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, czy moja rodzina da się nabrać na taką "rybkę" :)

      Usuń
  17. Ustawiam się w kolejce, ale myślę, że będzie lepiej dla wszystkich jeśli kulinarnie nie będę się produkować. :)))))))
    Pozdrawiam serdecznie, udanej niedzieli! :)
    Banner: http://marteczki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo podoba mi się Twoje serduszko, zaczarowało mnie :) Chętnie dołączam do zabawy

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękne podarunki więc i ja ustawię się w kolejce. Piękne serduszko .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. cos dla mnie! z przyjemnością biorę udział:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam, również chętnie dołączę do zabawy. Jeśli chodzi o przepis to może na szybkie placki ziemniaczane? Banalne, za to bardzo smaczne :) przepis jest u mnie na blogu - http://anitassafehouse.blogspot.com/2014/09/jak-zrobic-szybkie-placki-ziemniaczane.html - tam też znajdziesz swój baner. serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój małżonek jest wielkim fanem placków. Sprzedam mu ten link.

      Usuń
  22. z przyjemnością zapisze się do zabawy
    pozdrawiam beata
    beatkapl1984@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. i ja chętnie przyłączę się do zabawy a co do warzyw to mam pyszną sałatkę pomidorową z serem taka do grilla, świeże pomidory pokrojone w ćwiartki, pół miski, na pomidory wylana śmietana zmieszana ze sprasowanym czosnkiem (do smaku) i na to starty grubo żółty ser....pycha !!! :) a banerek u mnie na www.robotkirecznenawesolo.blogspot.com pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, znam i uwielbiam ten przepis! Mniam. A jest też podobny z brokułami zamiast pomidorów. Też pyszny.

      Usuń
  24. zapisuje sie bo super nagrody
    Ania, mail anna.jasic@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  25. I ja dołączam. Banerek u nas: bandaolafa.blogspot.com – zapraszam.
    Z przepisem na dobre danie warzywne nie za bardzo pomogę, bo niestety w kuchni moje ręce są obie lewe ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, lewe! Po prostu niewyćwiczone. Może to kwestia znalezienia swojego konika, np. deserów?

      Usuń
  26. ustawiam się w kolejce chętnych do przygarnięcia pięknych prezentów. Moim ulubionym daniem warzywnym od pewnego czasu jest zupa krem z dyni. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że jeszcze rok temu wydawało mi się, ze nie znoszę dyni! Gotuję kawałek korzenia świeżego imbiru, 2 marchewki, 1 pietruszkę, 2 ziemniaki i trochę selera do miękkości; dodaję podsmażoną na maśle dynię, pokrojoną wcześniej w kostkę i jeszcze chwilę gotuję / można na kostce rosołowej, ale niekoniecznie/. Całość miksuję blenderem, doprawiam odrobiną solą, daję sporo pieprzu,kurkumy i curry. Podprażam na suchej patelni nasiona z dyni i słonecznika, robię grzanki z bułki razowej na oliwie, gdy podaję zupę w miseczkach, każdy domownik dosypuje sobie ziaren i grzanek wg uznania, całość posypuję bazylią świeżą - palce lizać, gorąco polecam; zwłaszcza jesienią, gdy za oknem plucha, a w domku można jeść tę zupę, która cudownie rozgrzewa.pozdrowienia serdeczne Bogda
    bogda2901@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię zupę dyniową, ale z zupełnie innego przepisu. Chętnie wypróbuję ten Twój. Dzięki.

      Usuń
  27. Chętnie dołączę do zabawy:) Banerek na blogu http://zaczarowanypapier.blogspot.com/
    Moja propozycja na danie zupa-krem z brokuła. Polecam bo bardzo smaczna:)

    4-5 skrzydełek drobiowych
    1 niewielki por
    1-2 korzenie pietruszki
    kawałek selera
    2-3 marchewki
    2-3 ziemniaki
    róża brokuła (około 30 do 50dag)
    pieprz
    bazylia
    warzywko
    Ja zawsze najpierw skrzydełka wkładam do mniejszego garnka przykrywam woda i doprowadzam do wrzenia (dzięki temu nie zbiera się później na zupa nieprzyjemna szara piana). Po tym wyłączyć i wylać wodę, a skrzydełka opłukać. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Nie muszą być równe, bo i tak zupa będzie miksowana. Do większego garnka wkładamy wszystkie warzywa i skrzydełka. Zalać wodą. Doprawiamy warzywkiem i pieprzem. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Doprawić bazylią. Wyjąć skrzydełka, a zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera. Podawać z grzankami i kawałkami mięsa z obranych skrzydełek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis wygląda smakowicie. I pewnie ładnie sie prezentuje w miseczkach.

      Usuń
  28. Cudowne przydasie,z chęcią się zapisuję!!!
    Mój przepis na faszerowaną cukinie kaszą gryczaną:
    -4 cukinie
    -kilka pieczarek
    -cubulka,ząbek czosnku
    -kasza gryczana ja gotuję torebkę,a może być jaglana
    -sól,pieprz do smaku
    Najpierw kroję cukinie w łódeczki i wydrążam łyżeczką miąższ,następnie je solę (troszkę zmiękną)
    Farsz:podsmażam cebulkę i czosnek z pieczarkami,łączę z ugotowaną kaszą,można dodać jajko aby się nie rozsypywał farsz.
    Wypełniam nim cukinię,piekę około 40 min.180 stopni.Ma wierzch posypuję żółty ser.
    Pycha.
    Dla mięsożernych kaszę można zastąpić mięskiem mielonym.Ja robiłam z indyczego.Do podsmażonego mięsa dodawałam różne zioła,np.bazylię,oregano,tymianek,dodałam pomidory w kostkę z puszki,troszkę trzeba odparować ten sos pomidorowy.
    Polecam,bo jest pyszne,smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Cukinia z kaszą. Nigdy na to nie wpadłam. Robiłam dotąd z ryżem i mięskiem. Dzięki!

      Usuń
  29. Witaj:)
    I ja szybciutko ustawiam się w kolejce;)
    Baner u mnie na blogu:)
    http://szydelkowe-cuda.blogspot.com/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Z chęcią dołączam do zabawy :) Nad przepisem muszę dłużej pomyśleć wiec później tu wrócę :))

    OdpowiedzUsuń
  31. I ja z chęcią stanę w kolejce
    Foliaczka mam, ogródeczek mam jest gdzie siać :))))))
    Jeśli chodzi o danie to daniem to nie jest ale ja uwielbiam wiosenne kanapeczki
    z działeczki sałata, pomidorek, ogórek, rzodkiewka i szczypiorek palce lizać

    banerek na blogu http://mebelkidanielki.blogspot.com/

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam kanapki, dzieci też. Tylko szczypiorek ściągają, paskudy!

      Usuń
  32. biorę udział w zabawie
    bernadetaaa@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. biore udział
    sylviaaa100@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. biorę udział :)
    jeśli chodzi o warzywne dania to uwielbiam podsmażoną na oliwie cukinię z pomidorami... proste i pyszne :)

    gogunia3@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Z miłą chęcią się zapisuję :)
    Banerek na moim blogu: http://poradydlakazdejkobiety.blogspot.com/
    niunia3_17@o2.pl
    Mój przepis:
    Składniki:
    - 3 cukinie
    - 0.5. kg mięsa mielonego
    - 1 torebka ryżu
    - ser żółty
    - 1 cebula
    - przyprawy: sół, pieprz, czubrica czerwona.

    Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy. Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Solimy, pieprzymy, lekko polewamy olejem lub oliwą z oliwek. Układamy na środek ser typu włoskiego. Na to kładziemy masę mięsno ryżową przyprawioną do smaku ( tak jak na kotlety mielone ).
    Następnie przesmażamy 1 cebulę pokrojoną w kostkę i kładziemy na mięso. Na sam wierzch układamy ser żółty pokrojony na grubsze plastry.
    Wszystko zapiekamy w piekarniku w 180 C. przez 40 - 45 minut.
    Możemy podawać z ziemniakami, z chlebem a nawet jako samodzielną potrawę. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Niestety ja muszę się zadowolić tylko balkonem ale ziół mam na nim co nie miara. To prawdziwa przyjemność jak można dorzucić świeżo zerwany listek do gotowanych potraw a i zwykła woda z melisą cytrynową smakuje cudownie. Zapisuję się do zabawy. Z warzyw najbardziej lubię zwykłe sałatki czyli dużo różnych sałat, dużo różnych warzyw ( zależy co akurat w tym czasie jest dostępne) pokruszony słony ser typu Feta i sos z oliwy , cytryny i odrobiny przypraw i dużo świeżych ziół które mam w doniczkach, mniam.Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  37. Z przyjemnością dołączę się do zabawy . Bardzo lubię plastry cukinii z z jajkiem i bułką smażone na patelni ... proste i smaczne . Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  38. Witam, zgłaszam chęć udziału w zabawie:)
    Pozdrawiam Ewa
    ewakro2012@wp.pl

    OdpowiedzUsuń