piątek, 1 lutego 2013

Ziemniaczki prosto lecz wykwintnie

Dziś proste danie z ziemniaków. Szybkie, tanie ale bardzo smaczne. Może być dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu.
Potrzebne będą: - kilka ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotowanych w mundurkach, bo są bardziej zwarte) - pół dużego kubka śmietany - parmezan - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ugotowane, ostudzone i obrane ze skórki ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy je na wysmarowanej oliwą foremce. Następnie całość solimy. Do śmietany dodajemy dwie szczypty soli, trochę pieprzu, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy. Na drobnej tarce trzemy parmezan. Większość dodajemy do śmietany i po zamieszaniu polewamy nią ziemniaki. Rozsmarowaną śmietanę posypujemy resztką parmezanu i wstawiamy do piekarnika (200 stopni) na 40 minut. Kiedy wszystko się przyrumieni, wykładamy na stół i podajemy z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Coś pysznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz