wtorek, 19 lutego 2013

Scones z serem

Oto przepis na pyszne bułeczki scones - szybkie i proste do zrobienia, a do tego bardzo pyszne. I - choć drożdżowe - nie wymaga czasu na wyrośnięcie!

Potrzebne będą:
- ok. 300 g mąki
- 1 łyżka drożdży
- 40 g masła
- 80 g startego żółtego sera (Najlepiej min. dwóch różnych rodzajów. Ja daję trochę zwykłego żółtego sera, a trochę parmezanu.)
- 150 ml mleka
- łyżeczka soli

W misce mieszamy mąkę i drożdże, dodajemy sól. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę masło i ser (ok. 3/4 całości). Na końcu wlewamy ciepłe mleko i całość mieszamy do gładkiej masy. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. W międzyczasie na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy małe bułeczki lub wykrawamy je szklanką z grubo rozwałkowanego ciasta. Powinno ich wyjść 16-20 sztuk. Smarujemy na wierzchu mlekiem i posypujemy resztką sera. Pieczemy ok. 10 minut.
A potem jemy - najlepiej na ciepło i najlepiej z samym masełkiem. Pycha!

2 komentarze:

  1. Są super! Zrobiłam już kilka razy i zawsze były udane. Dzięki za przepis! Martyna z Gliwic

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki rewelacja. Robiłam już kilkanaście, kilkadziesiąt razy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń